Industridagen den 30 september på Göransson Arena i Sandviken

02.10.2019

Industridagen i Sandviken kom att samla representanter från alla samhällssektorer med statsministern, fyra statsråd och 25 riksdagsledamöter samt 570 representanter från myndigheter, företag, organisationer, regioner, kommuner och akademin från hela landet.

Till denna celebra samling anslöt Maria Strömbrink, Per Hedman och Anders Krantz från TFG:s styrelse.

Dagen var upplagd som ett arbetsmöte vilket visade sig vara landets största någonsin!

Deltagarna fick under förmiddagen en rad inspel från ex Sandvik AB, Vinnova, Region Gävleborg, Tillväxtverket mfl.

Till lunch bjöds det på Ockelbokyckling!

Eftermiddagen ägnades åt arbetsmötet där deltagarna delades in tvärgrupper om ca 10 personer vid varje bord. Vid mitt bord satt representanter från Sandvik AB:s ledning, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Unionen, Sandvikens kommunstyrelse, Studentföreningen vid Högskolan i Gävle.

Det kändes otroligt stimulerande att få lyfta och kort informera om TFG under hela dagen i olika sammanhang.

Vid varje bord fanns en ordförande tillika redaktör som ledde dialogen på ett strukturerat sätt där alla kom till tals och där konsensus skapades med att prioritera gruppens bästa förslag och idéer!

Från alla c:a 60 bord skickades svaren in via en app som sammanställde svaren och vaskade fram ett gemensamt resultat på de tre viktigaste förslagen för att förbättra det livslånga lärandet för redan anställd personal. Hela arbetsmötet tog ca 3 timmar och där det samlade resultatet överlämnades till statsministern Stefan Löfven som tackade alla deltagarna för ett fantastiskt engagemang och där han lovade att ta med sig förslagen till riksdagen!

Efter mötet var det mingel, snittar och middag med temat från Gävleborgs kust, åkermark och skog tillagad av länets bästa kockar. En kulinarisk upplevelse.

Under minglet fick jag tillfälle att träffa Helene Barnekov, VD Microsoft Sverige, då vi följde upp vår tidigare mailkonversation avseende planerade besöket och temat då både Helene Barnekov och hennes vice VD Therese Treutiger kommer till TFG i Gävle. Planeringen är att det blir i slutet på november och en dialog förs nu konkret om hur upplägget ska bli. Detta vara otroligt roligt och jag är stolt att ha förtroende att vara TFG:s ordförande och jag känner verkligen vilken fin plattform TFG är i alla sammanhang och på alla nivåer.

Tack till Industrirådet, Sandvik AB, Högskolan i Gävle, Tillväxtverket och Region Gävleborg som arrangerade detta oförglömliga och viktiga event där det slogs fast att det börjar en ny tid inom svensk industri efter Industridagen den 30 september i Sandviken.

Anders Krantz

Ordförande Tekniska Föreningen i Gävle